Hård kritik mot körkortsföretag

Företaget EU-cards som säljer spanska körkort via annonser i länets lokaltidningar får idag hård kritik från många håll. Åke Qvarnström på trafiksäkerhetsorganisationen NTF överväger att polisanmäla företaget och han tycker att deras affärsidé är skandalös. - Det är ju helt otroligt att man, rent moraliskt, kan hålla på med den här typen av verksamhet. I fel händer är en bil ett mordvapen, säger Åke Qvarnström.
Företaget säljer de spanska körkorten utan att köparen behöver visa upp sina kunskaper, vilket är ett direkt brott mot EU:s körkortsdirektiv. För att ta ett spansk körkort den lagliga vägen måste man bo i Spanien i minst 185 dagar och genomgå ett spanskt förarprov. Bestämmelser som EU-cards lovar sina kunder att kringgå. Efter Nyheternas rapportering om EU-cards igår har även polisen i länet börjat granska företaget. Även åklagarkammaren tittar nu närmare på företagets affärsidé. Åklagare Erik Schreiber säger till Nyheterna att det är direkt olagligt att förmedla körkort på det här sättet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista