Kraftig ökning av avvisningsfall

Polisen i länet har fått en kraftig ökning av antalet ärenden som handlar om att avvisa flyktingar som inte fått uppehållstillstånd. På ett år har antalet fall fördubblats.

Kai Jaensson som är chef på rättsenheten på polisen i Jönköpings län säger till nyheterna att ökningen från 131 fall för ett år sedan till 246 nu hänger ihop med dom stora flyktingströmmarna för några år sedan. Polisen överväger att anställa fler som arbetar med dom här fallen för att hinna med.


90 procent av avvisningarna som hamnar hos polisen handlar om flyktingar som håller sig gömda. Dom flesta hittar polisen ganska snabbt hos släktingar och vänner, men en del får hjälp av kyrkor och andra organisationer att hålla sig borta.


-Då är det svårare, säger Kai Jaenson. Han menar också att hjälpen ofta snarare stjälper än hjälper, eftersom det i många fall är barn inblandade som inte mår bra av att gömma sig.


-Många som vi till slut avvisat säger efteråt att dom visserligen har det sämre rent materiellt men att barnen mår bättre av att få leka fritt och gå i skolan, säger Kai Jaenson.