Fler experter måste uttala sig i Hånger-rättegången

Det uppmärksammade mordet på den treåriga flickan i Hånger utanför Värnamo förra året, har blivit en svår nöt för landets främsta rättspykiatriska experter.
Tingsrätten i Värnamo slog efter rättegången i höstas fast att den 24-årige pappan mördat sin treåriga dotter i samband med en svamputflykt i augusti. Men för att kunna bestämma straffet, fängelse eller vård, så beslöts om en rättspykiastrisk undersökning. Dom läkare som gjorde den undersökningen kom fram till att pappan inte var psykiskt sjuk, när han mördade sin dotter. Därför skulle han alltså kunna dömas till fängelse. Men läkarna tyckte ändå att fallet var så ovanligt och svårbedömt att också landets högsta expertis, Socialstyrelsens rättsliga råd borde granska det. Rådet sammanträdde i går, men lyckades inte heller dra några slutsatser just för att ärendet är så svårbedömt. Istället beslöt man bolla frågan om pappans psykiska hälsa vidare till ännu en expert - Socialstyrelsens vetenskapliga råd. Därför dröjer beslutet i ytterligare en månad. Då har pappan suttit häktad i ett halvår.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".