Brandbil

Fler utredningar ska ge färre bränder

Nu ska varje brand och olycka utredas av räddningstjänsten för att undvika att liknande tillbud ska ske i framtiden.
Det här är en av förändringarna i den nya lag om olyckor som trädde i kraft vid årsskiftet.
 

Liknande utredningar har gjorts på försök på flera platser runt om i länet sedan i slutet av 90-talet, och resultatet har varit mycket bra.
Bränder i Jönköpings län kostar uppskattningvis 150 miljoner kronor varje år och i genomsnitt dör mellan 3 och 6 personer i bränder årligen.
Till detta kommer förstås de enorma kostnader som olyckor i trafiken innebär.
Genom den nya lagen om olyckor så hoppas man att antalet bränder och olyckor ska kunna minskas.
Vid varje utryckning kommer räddningstjänsten att göra en noggrann utredning och skulle det visa sig att olika bränder uppstått av samma orsak så kan de dra slutsatser och därmed undvika framtida bränder.
Det här har gjorts på försök i flera kommuner runt om i landet och i länet sedan i slutet av 90-talet och resultatet är så pass bra att det här nu införs i samtliga kommuner i landet.
- Vi har kommit fram till många olika brandorsaker där vi kunnat gå på tillverkare som kunnat ändra sin konstruktion. Så det har varit framgångsrikt säger Fredrik Jonsson som är brandingengör i Jönköping.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".