500 Rörvik-jobb räddas

De har varit nere för räkning men nu står det klart att Rörvik Timber, med sina 500 anställda, kommer att överleva.

Idag blev det definitivt klart att sågverkskoncernen Rörvik Timber, med huvudkontor i Huskvarna, räddas. Företaget som totalt har 500 anställda har varit nära att gå under i spåren av lågkonjunkturen. Men efter den extra bolagsstämma som hölls idag står det nu klart att företaget kommer leva vidare.

– Det är en stor dag för Rörvik, det innebär att Rörviks framtid är säkrad säger Per Rodert som är vd för Rörvik Timber.

Nära gå omkull

Den finansiella krisen drabbade sågverkskoncernen Rörvik Timber hårt, så hårt att det börsnoterade företaget till slut inte kunde betala sina skulder. Framtiden för de runt 500 anställa har varit mycket osäker. Rodert medger idag att det var nära att bolaget gick under.

– Det är klart att ju längre tiden gått för oss, ju kämpigare har det varit för oss. Därför är det en ännu större tillfredsställelse att vi idag kan komma ur det här på ett mycket bra sätt.

Företaget räddas bland annat genom att aktieägarna lovar att skjuta till pengar. Dessutom har det tillkommit nya ägare som garanterar att skjuta till pengar och de stora fordringsägarna har lovat att skriva ner sina skulder.

Bakom kulisserna har det pågått en kamp om vem som ska ha makten i Rörvik Timber. En kamp där den förre storägaren och finansmannen Johan Hansen ser ut att bli förlorare. Istället blir det nu en ny konstellation av ägare där bland annat finansmannen Gustav Douglas kommer få stort inflytande över bolaget. Så sent som i höstas gjorde sig Douglas av med sitt innehav i bolaget, men kommer nu tillbaka och blir en av de stora ägarna i företaget.

– Gustav Douglas och de som är med i det här garantikonsortiet är kända och är även kända inom vår bransch vilket ju på ett avgörande sätt kommer hjälpa oss att komma ur den här rekonstruktionen.

Marknaden positiv

I april räknar med Rörvik Timber med att rekonstruktionen av bolaget ska vara avslutad och vid dagens extra bolagsstämma blev det klart att en de största fordringsägarna, banken Nordea, blir ägare i bolaget. Som betalning för den fordran Nordea har på Rörvik kommer de få 14 procent av aktierna i bolaget.

Marknaden har reagerat positivt på dagens uppgörelse, Rörviks aktie hade på eftermiddagen gått upp med drygt 15 procent på börsen.