Anställda kräver miljoner

Kommunägda bolaget Tranås energi är skyldig ett 20-tal anställda flera miljoner kronor i lön som inte betalats ut. Det hävdar nu två före detta anställda som i 17 år drivit kravet att få tillbaka ett extra lönetillägg som de aldrig fick.

Det var i löneförhandlingen år 1990 som ett 20-tal anställda vid Tranås energi skulle fått 800 kronor i lönetillägg i månaden eftersom de låg allt för långt jämfört med andra kommunala energibolag. Men pengarna fick dom aldrig. Det har både fack och arbetsgivare senare erkänt. Ändå har de anställda aldrig fått pengarna. Sedan 1993 har den nu 75 år gamla Bengt Liv och före detta kollegan, 70-årige Bengt Jonsson, kämpat för att få ut pengarna.

 -Det känns grymt att inte få det vi har rätt till, säger Bengt Liv.

Totalt handlar det om hundratusentals kronor för vissa av de anställda, å för Tranås energi skulle det bli en rejäl ekonomisk smäll i miljonklassen om man skulle tvingas betala ut pengarna retroaktivt. De anställda var tidigare med i kommunalarbetareförbundet men har sedan bytt fack ett antal gånger och det gamla lönekravet har fallit mellan stolarna. Och nu hävdar Tranås energi att fallet är preskriberat.

 -Detta ärende är sedan länge avslutat och preskriberat, säger Niklas Johansson, vd för Tranås Energi.

Men är det inte synd om de anställda, det är ju pengar de borde fått?

 -Jag konstaterar att ärendet är avslutat, säger Niklas Johansson 

Flera av de tidigare anställda som har rätt till pengarna har avlidit under processens gång. Men trots att varken fack eller företag är med på tåget, så kommer Bengt Liv fortsätta kämpa för sina pengar.

 -Rättvisa i världen ska man bevaka, säger Bengt Liv.

peter.jernberg@sr.se 

pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista