(arkiv Henrik Montgomery/Scanpix)

Chockhöjning för äldre i Mullsjö

Matpriserna kommer att inom kort att chockhöjas på äldreboendena i Mullsjö. En höjning som för vissa kan innebära en höjning på 600 kronor i månaden för maten.

I från tekniska utskottet kom det en höjning och då får vi i omvårdnadsutskottet följa den höjningen gentemot våra brukare, det är förklaringen säger Jan-Olof Larsson (M) som är ordförande i omvårdnadsutskottet.

Men 30 kronor per portion, det låter som rätt mycket pengar och en kraftig höjning. Vad säger du om det?

Vi subventionerar vi med 19 kronor per portion, så det är ändå inte fulla priset som brukaren betalar.

Från att tidigare ha betalat 70 kronor per dagportion så kommer vissa äldre på boendena nu att få betala 100 kronor, vilket är en höjning på drygt 40 procent. För de som får mat hemskickat så handlar det om en mindre höjning - från 45 till 58 kronor.

För många äldre, som redan har det tufft ekonomiskt med låg pension, kan det alltså bli en höjning på totalt 600 kronor per månad men Jan-Olof Larsson menar att alla äldre inte kommer att drabbas lika.

– Det finns ju i äldreomsorgen en maxtaxa så det är inte säkert att man får någon höjning över huvud taget.

Många har ju kärvt, hur ska de klara den här höjningen?

– Som jag sa så finns det en maxtaxa och kommer de upp till ett visst belopp kan inte kommunen ta ut hela kostnaden säger Jan-Olof Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".