1 av 2
2 av 2
Gruppvåldtäkten i Jönköping

Unga gärningsmän vanliga

Våldtäkten på en 13-årig flicka i Jönköping som tre unga pojkar är misstänkta för är långt ifrån unik.

För när det handlar om våldtäkter mot barn är gärningsmän mellan 15 och 17 år klart vanligast.

Tre unga pojkar är misstänkta för en gruppvåldtäkt på en 13-årig flicka. Våldtäkten ska ha skett på Råslätt i Jönköping tidigt i höstas.

Och när det gäller våldtäkter mot barn är just tonårskillar den vanligaste gärningsmannen, enligt Cecilia Kjellgren som doktorerat om unga sexualbrottslingar.
-I mer än en fjärdedel av fallen är gärningsmannen mellan 15 och 17 år. De tre åldersgrupperna är klart överrepresenterade där, säger hon.

En enkät som Cecilia Kjellgren gjort visar att fem procent av alla killar på gymnasiet någon gång begått ett sexuellt övergrepp.
-Det är ju en stor grupp, och det är alltså inte ovanligt att en kille någon gång under tonåren gör detta. Och mörkertalet är stort, bara runt tio procent av de övergrepp som begås anmäls, säger Cecilia Kjellgren.

Och en förklaring till att så många unga begår sexuella övergepp är att sexualiteten är väldigt intensiv och påtaglig under just tonåren.
-En del kan inte hantera sin sexualitet på ett bra sätt. De manipulerar eller tvingar andra och gör sexuella saker som inte är önskvärda.

Nästa vecka inleds rättegången mot två av de tre killar som misstänks för våldtäkten på en 13-årig flicka i Jönköping i höstas. Och att våldtäkter sker i grupp menar Cecilia Kjellgren också är något som är klart överrepresenterat bland unga killar.

-Men kanske är ett gäng som är lite tighta, och man vågar inte backa eller fega ur. Och då gör man djärvare saker än vad man gjort på egen hand.

Håkan Montelius

hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".