Jönköping

Socialkontor slås ihop

Unga kan få åka längre för att söka hjälp hos socialen framöver. Just nu pågår planeringen för att slå ihop flera socialkontor i Jönköping. Sannolikhet är det kontoren på invandrartäta Råslätt och i Huskvarna som får läggas ned.

Enligt facket sprider sig nu oron bland socialsekreterarna i Jönköpings kommun inför det som ser ut att bli en av de större flyttkarusellerna i socialförvaltningens historia. Lena Rocksjö som är ordförande för Akademikerförbundet SSR som organiserar socialsekreterarna är oroad.

 – Jag kan inte se det som något positivt, och bland medlemmarna ses det inte heller som något bra, säger Lena Rocksjö.

Tre kontor med drygt ett 100-tal barn- och ungdomshandläggare ska bli ett enda och slås i hop med familjerätten. Här har politikerna pekat med hela handen och med hjälp av en extern konsult har nu arbetet dragit igång på allvar för att kunna genomföras redan under nästa år. Lena Rocksjö på facket tror att det kommer att påverka klienterna negativt.

I dag finns tre kontor med ungdomshandläggare, I Jönköping, Huskvarna och på invandrartäta Råslätt, och om de läggs ned så blir det längre att åka för de drabbade barn och ungdomar som behöver stöd, säger Lena Rocksjö på Akademikerförbundet SSR

 – Det blir svårare att ta sig dit och dessutom är det inte så kul att sitta i samma väntrum som femtio andra som man känner igen.

Syftet med sammanslagningen, är enligt politikerna att få kontoren att göra lika bedömningar, något som underlättas om man sitter under samma tak. Dessutom är dagens lokaler mycket trångbodda och slitna.

Socialnämndens ordförande, moderaten Jan-Egon Leo, säger att andra kommuner gjort samma sak med goda erfarenheter men erkänner samtidigt att man spar pengar på en sammanslagning

– Visst blir det en besparing, men huvudsyftet är att höja kvaliteten.

Men det blir ju längre att åka för en del?

– Ja men med den goda kommunikationen som är i kommunen så tror jag inte att det ställer till några bekymmer.

Reporter Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista