Idag invigs det skandalomsusade Arkivhuset i Jönköping. Eva-Lotta Franzén, ställföreträdande kulturchef vill nu se framåt. Foto: Kajsa Hallberg/SR
Jönköping

Skandalbygge invigs

I dag invigs det nya Arkivhuset i Jönköping. Det har kallats skandalbygge eftersom det nya huset redan börjat läcka vatten.

Eva-Lotta Franzén öppnar den stora dörren in till det nya Arkivhuset. På golvet finns en lång bred rand som sträcker sig genom museet, biblioteket och Arkivhuset.

- Ett konstverk där det på 27 olika språk står "ordet är ditt" och som symboliskt förenar dom här tre kulturarvsinstitutionerna, säger Eva-Lotta Franzen, ställföreträdande kulturchef i Jönköping.

 Starten har varit allt annat än rolig för det nya Arkivhuset. I februari kunde Nyheterna berätta om att bygget som kostat över 50 miljoner kronor läckt vatten.

- Problem är aldrig roligt men nu ser vi framåt och jag tror det kommer lösa sig, säger Eva-Lotta Franzén.

Läckorna är nu delvis åtgärdade och kommunen håller noggrann koll på sitt hus. Men i dag vill Eva-Lotta Franzén som sagt se framåt. För i dag inviger man den nya stadshistoriska utställningen i huset och själva arkivet. Här samsas nu Jönköpings stadsarkiv och länets folkrörelsearkiv. Här är det meningen att Jönköpingsborna själva ska kunna slå sig ner, beställa fram material och forska.

- Det är viktigt att människor har koppling med sin historia att du känner dig förankrad och kan ta reda på vad som hänt, då har du större förståelse för vad som sker idag och kan planera bättre in i framtiden också, säger Eva-Lotta Franzén.

Reporter Kajsa Hallberg
 kajsa.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".