Invandrare ofta utan jobb

Invandrare är en av de grupper som drabbas hårdast när det är lågkonjunktur och arbetslösheten stiger. Ett tydligt exempel är Vaggeryds kommun, där arbetslösheten har ökat mest i länet det senaste året, och allra mest bland invandrarna. Almir Fekovic är en av dem som har drabbats.
Almir Fekovic kom till Sverige för tio år sen. Almir, som är från Jugoslavien, blev svensk medborgare för fem år sen å kunde därmed söka jobb. Han hamnade såsmåningom på Flextronics, men blev uppsagd efter de stora nedskärningarna förra året, tillsammans med många andra invandrare. Arbetslösheten bland invandrare inom Vaggeryds kommun har femdubblats på ett år och är nu 20 procent. För många av invandrarna blir det svårt att få ett nytt jobb, men Almir söker nytt jobb å har stora förhoppningar på att få ett. Han tror att det svåraste för invandrare är att komma in på arbetsmarknaden - när man väl jobbat har man en stor fördel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista