Felavläsning ledde till felbehandling

En allvarlig felavläsning gjorde att det dröjde innan en diabetssjuk kvinna fick rätt behandling. Kvinnan klarade sig, men felavläsningen ledde till att Jönköpings samtliga ambulanser försågs med nya blodsockermätare.

Det var i höstas som ambulanspersonalen kontrollerade blodsockervärdet på en medvetslös kvinna, som var känd diabetiker. Mätaren visade 8 och man kunde då utesluta att medvetslösheten berodde på sockerbrist.


Under transporten till Länssjukhuset Ryhov fick kvinnan kramper och på akutmottagningen visade ett nytt blodsockerprov - inte 8, utan 0,8 - ett väldigt lågt värde. Kvinnan fick då sockerdropp och vaknade upp.


Förklaringen till det inträffade var att ambulanspersonalen hade läst av mätaren fel och för att undvika att det händer igen så har alla ambulanser försetts med nya blodsockermätare med tydligare displayer.


Kvinnan fick inga men av händelsen, men händelsen är anmäld till Socialstyrelsen enligt Lex-Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".