1 av 3
Skolverkets Ann-Marie Begler och barn- och utbildningsnämndens Leif Ternstedt har nu träffats. (foto Kjell Ahlkvist/SR)
2 av 3
3 av 3

Nässjö kör vidare med drogtester

Drogtesterna av elever på Brinellgymnasiet i Nässjö kommer att fortsätta tills vidare.

Det framkom efter ett möte idag i stadshuset i Nässjö mellan Skolinspektionen och barn- och utbildningsnämnden i Nässjö kommun.

– Vi har beskrivit varför vi har fattat det här beslutet och hur vi har tolkat lagstiftningen. Då har kommunen bestämt att fortsätta diskussionen kring hur man ska hantera detta säger Ann-Marie Begler som är generaldirektör för Skolinspektionen.

Hur känns det att som myndighet bli ignorerad på det här sättet?

– Jag upplever inte alls faktiskt att jag blivit ignorerad utan vi har haft en väldigt bra och välutvecklad diskussion.

Men tidigare har du varit frustrerad över att de inte följt ert beslut.

Jag skulle naturligtvis, som tillsynsmyndighet, önska att man omedelbart avbrutit detta innan man hade en lagstiftning som fungerade som stöd för den här typen av verksamhet.

Det var i höstas som Nässjö kommun bestämde sig för att börja med frivilliga drogtester bland elever på Brinellgymnasiet, detta efter att man haft problem med droger på skolan.

Man skickade ut en förfrågan bland eleverna som visade att fyra av tio elever var villiga att gå med på testet. De som sagt ja får ett SMS till sin mobiltelefon när det är dags för test, detta för att värna om den personliga integriteten. I januari fick Justitieombudsmannen in en anmälan från en Nässjöbo som anser att testerna strider mot grundlagen.

Nu fortsätter man med testerna på eleverna tills JO har sagt sitt, säger ordföranden i barn- och utbildningsnämnden i Nässjö, Leif Ternstedt.

– Vi tolkar detta som en frivillighet för eleven.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".