1 av 2
Gott om advokater, vakter och åtalade i rättegångssalen. Foto Rebecka Montelius/SR.
2 av 2
jönköping

Erkännanden i spriträttegången

Flera av dem som misstänks i den stora sprithärvan erkände en del av det de åtalts för när rättegången nu startade i Jönköpings tingsrätt.

– Vi kan konstatera att redan nu har det varit erkännanden som vi inte räknat med säger åklagare Klas Lööf, som var nöjd med inledningen.

Idag inleddes den stora rättegången, som beräknas ta mellan 11 och 18 dagar. Två av de misstänkta, 60-åringen i Nässjö och mannen från Varberg som tros ha hållit i tillverkningen, har erkänt omfattande hantering av tusentals liter hembränd sprit.

Andra har erkänt en del, andra inget alls. Vad som är utmärkande är att ingen vill peka ut någon av de andra.

"Hövdingen" erkänner en del

Åklagare Klas Lööf redogjorde för verksamheten i grova drag - spriten har transporterats från Varberg till Gnosjö där den har buteljerats och man har satt etiketter på spritflaskorna och sedan fört den vidare till en skrotfirma i Nässjö och till en gård i närheten.

Ligan har använt sig av kodord - stora fälgar, små fälgar, muttrar och skruvar har varit benämningar på sprit, kartonger och tomflaskor när de har pratat i telefon och de har bytt telefoner hela tiden.

Kjell Åke Lundin företräder "hövdingen" - han som är president i motorcykelklubben - som har gått ifrån att neka till allt till att erkänna vissa delar.

– Anledningen till att han nekade inledningsvis var att han inte ville peka på någon annan, men när någon annan erkände och tog på sig den delen så kan han erkänna och säga som det är.

De är noga med att inte peka ut varandra, kommer det förändras under spelets gång?

– Jag kan inte göra några förutsägelser om det, men det torde vara allmänt bekant att bli så kallad "gol-bög", som man använder i vissa kretsar, är inte så nyttigt för hälsan säger Lundin.

De anklagade och deras advokater var fler än åhörarna, men ett tiotal hade kommit för att lyssna till rättegången. Både de och de misstänkta såg i det närmaste roade ut under rättegången och mimade, blinkade och skrattade mot varandra.

Avlyssnade samtal tar tid

Det stod klart att en stor del av tiden för rättegången kommer att gå till att lyssna på avlyssnade samtal mellan de misstänkta där de gör upp tid plats för leveranser, eftersom det är huvudbevisningen förutom de beslag som gjorts. Åklagaren började med att spela upp samtalen som ledde fram till tillfället då polisen slog till mot en leverans på en mack i Skillingaryd och då grep de inblandade.

Vad som utmärker de misstänkta är att de inte vill dra ner någon annan med sina erkännanden, alla förnekar att de gjort det i samförstånd med någon annan.


Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".