Healing kan bekostas av landstinget

Örtmedicin, aromaterapi, meditation och healing, det kan landstinget komma att betala för i framtiden till dom patienter som vill ha, i alla fall om den borgerliga alliansen får bestämma.

Hälso- och sjukvårdsutskottet vill nämligen öppna upp för mer alternativa behandlingsmetoder. Men det är en kontroversiell fråga, och från läkarnas sida så ställer man sig väldigt kritisk till alternativmedicinen.

- Vi har idag problem att få resuseran attr äcka i sjukvården, och då tycker jag att det är viktigt att resurserna används på bästa och mest effektiva sätt, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Sveriges Läkarförbund.

Ökad öppenhet för och samverkan med alternativa behandlingsmetoder, heter det i hälso- och sjukvårdsutskottets yttrande om vad man anser att landstinget bör satsa på i framtiden.

Alternativa eller integrativa behandlingsmetoder är ett ganska vitt begrepp som egentligen omfattar allt som inte hör till den naturvetenskapliga och beprövade skolmedicinen. Några exempel är kiropraktik, naprapati och akupunktur, behandlingar som i viss utsträckning accepterats och som också landstinget bekostar.

Men begreppet alternativa behandlingsmetoder omfattar också saker som healing, energiterapi, örtmedicin, meditation och hypnos.

Urban Blomberg är ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet och han menar att landstinget finns till för patienten. Och om patienten efterfrågar alternativ behandling, så ska man respektera det.

- Vi ser ju att patienterna tar till sig det här. Man ska sträva efter evidens inom de här alternativa metoderna också, säger han.

Evidens, alltså vetenskapliga belägg, är något man ska eftersträva, men inte kräva. Det är ett kontroversiellt ställningstagande, och Eva Nilsson Bågenholm på Sveriges läkarförbund menar att det är oansvarigt att ställa dörren på glänt för metoder som helt saknar bevis

 - De kallas för alternativa just för att det inte finns några vetenskapliga underlag. Det måste vara så att skattepengarna vi satsar på sjukvården används till bästa möjliga vård. Det måste finnas ett vetenskapligt underlag för att metoden har effekt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".