- Det här är väldigt allvarligt, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD). Foto Rebecka Montelius/SR.

Barn till psykiskt sjuka ska hittas

Minst 100 000 barn lever idag med en psykiskt sjuk förälder och för samhället gäller det att hitta de här barnen. Risken är annars att de blir föräldrar till sina föräldrar.

Risken är stor att de som barn tvingast ta ansvar för sin förälder och de löper större risk än andra att själva må dåligt.

Det sa folkhälsominister Maria Larsson (KD) när hon medverkade på en konferens i Jönköping under tisdagen.

– Ibland kan det handla om att de måste skydda sina föräldrar, att de går in i ett väldigt tidigt vuxenansvar själva för att få tillvaron att gå ihop. De här barnen blir väldigt belastade, det är därför vi måste hitta dem tidigt och komma in med insatser, både i form av stöd till föräldrarna men även stöd till barnen säger Maria Larsson.

Hur barn som lever med en psykiskt sjuk förälder är olika, men de löper enligt Maria Larsson fördubblad risk förtida dödsfall och tre gånger förhöjd risk att själva drabbas av psykisk ohälsa.

– Så det är väldigt allvarligt, menar Larsson.

På konferensen, som anordnas av landstinget och Jönköpings kommun, så betonades att samarbetet mellan myndigheter tros vara nykeln till att hjälpa de här barnen till ett stabilt liv.

– Hälso- och sjukvårdspersonalen har idag en lagstadgad skyldighet att anmäla, identifiera och uppmärksamma behoven hos barn. Men sedan behövs det naturligtvis mycket av ett engagemang som går över lagen, där man hittar samarbetsytor. Det är samarbeten som är nyckelfaktor för att det ska fungera för de här.

Samtidigt handlar det om en attityd i samhället som måste förändras, Maria Larsson menar att det måste bli mer accepetat att må psykiskt dåligt.

– Många är rädda för en person med psykisk sjukdom. En fjärdedel vill inte ha en person med psykisk sjukdom som jobbarkompis eller bjuda hem dem, så här måste vi jobba med attityder samtidigt säger Maria Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".