1 av 2
Det är oklart hur mycket det fria vårdvalet kostar landstinget. Foto: Scanpix
2 av 2

Räknade fel på 26 miljoner kronor

Landstinget räknade fel vid vårdvalet och tvingas skjuta till 26 miljoner kronor till den egna sjukhusverksamheten.
– Det är småpengar, säger landstingsrådet Rune Backlund (C).

När Landstinget räknade ut hur mycket pengar som ska gå till de privata vårdcentralerna så räknade de fel.

Nu har Landstinget analyserat kostnaderna och enligt den nya beräkningen så har de privata vårdcentralerna fått cirka 26 miljoner kronor för mycket.

Detta innebär att Landstinget tvingas skjuta till extra pengar för att täcka sina egna utgifter.

– Ersättningssystemet är ju redan beslutat och ligger fast. Det innebär att alla som gått in i vårdval Jönköping, alltså alla vårdcentraler och vårdgivare där, har ju fått besked om vilken ersättning som gäller för 2010. Vi kan inte gå in och ändra i det, säger landstingsrådet Rune Backlund (C). 

Eftersom landstinget inte kan riva upp det tidigare beslutet måste man parera felräkningen genom att skjuta till pengar som man avsatt för oförutsedda utgifter. 

- Vi ska komma ihåg att när det gäller vårdval Jönköping pratar vi om 1,6 miljarder kronor och det här är 20 miljoner som vi nu reglerar mellan verksamheterna, tillägger Rune Backlund.

Så du menar att det här inte är så stora pengar i sammanhanget?

– Nej, det här är småpengar.

Det är i bodelningen mellan det "gamla primärvårdanslaget", sjukhusbudgetarna och budgeten för vårdval Jönköping 2010 som det uppstått oklarheter i var kostnaderna ska föras och där vissa intäkter respektive kostnader hamnat på fel konton. De pengar som felaktigt betalas ut för 2010 kommer att regleras när pengarna för 2011 fördelas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".