Foto: Sergei Grits/Scanpix

Jobben viktigare än miljön

När länsborna går till valurnorna kommer Miljö inte att vara en avgörande fråga. Istället är jobb och pension viktigare frågor.

Trots klimatdebatten så kommer miljön långt ned på listan, först på nionde plats av totalt 20 olika ämnen.

-Jag är ju inte förvånad, med tanke på att vårt parti har så låga siffror i länet. Men vad orsaken är till att intresset för miljöfrågorna är så lågt har jag inget bra svar på, säger Kew Nordqvist (MP) från Tranås. 

Annat viktigare
Kew Nordqvist är Mijöpartiets förstanamn på riksdagslistan i länet. Och om MP och de andra riksdagspartierna ska vinna småländska väljare, då ska de inte satsa på miljöfrågan. I alla fall enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Sveriges Radio, där 1 000 personer över hela landet intervjuats.

Lägst i landet
Enligt Sifo så rankar smålänningen miljön lägst i hela landet, när man får tycka till om de viktigaste frågorna inför valet. I ingen annan landsdel är miljön så ointressant som i vårt län.

Jobb och pensioner
Den viktigaste frågan för den småländska väljaren är inte oväntat sysselsättningen, men sedan på ohotad andraplats kommer pensionerna. Jämfört med övriga riket är pensionerna betydligt viktigare för smålänningen än för övriga riket. Ingen annan landsdel rankar den frågan högre.

Religion oviktigt
Andra frågor som heller inte har så stor vikt enligt de småländska väljarna är mer "mjuka" frågor.
Och trots att kristdemokraterna är starka i länet så rankas familjepolitk och religionsfrågor nästan i botten.

Reporter
Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista