1 av 2
Ludvig Söderberg, Amila Kaltak, Malin Ingvarsson och Jonathan Hämäläinen elever i årskurs nio på Hillerstorpsskolan.
2 av 2
Annika Boberg kurator på Gnosjö och Hillerstorps rektorsområde.
Gnosjö

Ungdomarna mår bra i Gnosjö

Ungdomarna i Gnosjö är bland de i landet som mår bäst. Det visar en undersökning som Folkhälsoinstitutet gjort om barns och ungdomars psykiska hälsa.

Gnosjö kommun placerar sig i topp bland landets kommuner, bara ungdomarna i Kalmar mår bättre enligt undersökningen. Även Tranås kommun placerar sig högt, på en sjätteplats i listan över landets kommuner.

– Gnosjö kommun är en väldigt trygg kommun och skolan är liten och det gör den trygg. Lärarna är som en kompis, man kan prata om problem och så med dem säger eleven Malin Ingvarsson.

En förklaring till att Gnosjö ligger så högt är att arbetsmarknaden under lång tid sett bra ut i Gnosjö, och det finns ett starkt samband mellan hur arbetsmarknaden ser ut och hur unga mår.

– Du känner alltid någon som är högre placerad inom industrin här vilket gör att man får en trygghet i det, att man lätt kan få jobb säger Jonathan Hämeläinen som går på Hillerstorpsskolan.

Undersökningen presenterades i Dagens Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".