Rättegång inledd om det största narkotikabeslaget i länet

Idag inleddes rättegången i Jönköpings tingsrätt mot dom fyra män som åtalats för grova narkotikabrott. Efter en tids spaning mot männen gjorde polisen i länet sitt hittills största narkotikabeslag, men tre av männen nekar till det mesta.

Polisen grep de fyra männen i november, tre av dem togs vid Lovsjön söder om Jönköping, där de träffats mitt i natten.


I en av bilarna hittades då 39 kilo marijuana, gömt i ett lönnfack i bilens kofångare. Några timmar senare greps den fjärde mannen i Gnosjö, och i hans bostad hittades ytterligare åtta kilo marijuana.


Åklagaren menar att två av männen anlitat en tredje som kurir och att kuriren vid två tillfällen under hösten kört ner till Bosnien, hämtat narkotikan, och kört den till Sverige. Efter den första resan ska narkotikan ha levererats till mannen i Gnosjö. Dom båda männen som tagit initiativet till smugglingen försåg också enligt åklagaren sin kurir med en bil som specialbyggts för smugglingen.


Knarkbeslaget är det största hittills i länet, men männen nekar till stora delar. När rättegången inleddes i förmiddags förklarade en av de huvudmisstänkta att han är helt oskyldig. Den andre huvudmisstänkte sa att han erkänner att han förvarat 10 kilo narkotika, men nekar till att ha styrt smugglingen. Den man som fungerat som kurir erkänner den sista smuggelresan men att det rörde sig om 10 kilo narkotika, inte 39. Den ende som erkänner är mannen som hade 8 kilo narkotika liggande i lägenheten. Bland bevisen finns en kartbok som en av de huvudmisstänkta skrivit en vägbeskrivning i. Polisen har också kartlagt den intensiva mobiltelefontrafiken mellan männen in i minsta detalj under resorna. Där syns exakt var telefonerna finns i Sverige, och också att en av telefonerna åkt söderut genom Sverige och sedan utomlands. Det finns dessutom bensinkvitton som hittades i bilen från Österrike och från Bosnien. I eftermiddag inleds förhören med dom huvudmisstänkta som då får förklara var dom 39 kilona marijuana som fanns i bilens kofångare kommer från.