1 av 5
I juli 2004 svämmade centrala Värnamo över, nu hotar höga vattenflöden igen. (arkivbild: Johan Främst/Scanpix)
2 av 5
Teknisk chef Eskil Svensson och projekteringschef Tomas Johansson är två av deltagarna i den grupp som nu förberederåtgärder vid en översvämning. Foto: Karin Malmsten/SR
3 av 5
4 av 5
Åbroparken i centrala Värnamo. Foto Pablo Dalence
5 av 5
Värnamo

Vattnet kan stiga en meter

Ni kommer kanske ihåg bilderna från sommaren 2004, när stora delar av centrala Värnamo låg under vatten. Nu kan det vara dags igen.

Nu är risken för översvämning så stor utmed Lagan i Värnamo att kommunen imorgon börjar valla in vid Åbroparken och Ljuseveka.

SMHI:s prognos för de närmaste dagarna gör att kommunen räknar med att vattnet i Lagan kan stiga med hela en meter i helgen. Det är visserligen inte riktigt lika högt som vid den stora översvämningen 2004, då var vattenståndet ytterligare en meter högre, men väntas ändå kunna ställa till problem. Kommunchef Mats Hoppe räknar med översvämning i Värnamo.

– Det räknar vi kallt med. Därför uppmanar vi fastighetsägare och boende att tömma källare, vi tömmer själva källare vid exempelvis Enhagsskolan säger Hoppe.

Det är en kombination av mycket snö i skogen, höga temperaturer och mycket regn som gör att risken för översvämningar nu ökar.

Redan har en samordningsgrupp bildats av kommunen som kommer att byta namn till krisgrupp om vattnet stiger med en meter under helgen.

Förebyggande åtgärder sedan 2004

Kommunen har beslutat om nya regler var det får byggas.

Pumpstation "nummer fem" på Sandgatan vid Finnvedsvallen har byggts om.

Ny väg har byggts till vattenverket på Ljuseveka.

Transformatorn vid vattenverket har flyttas till högre terräng, så den inte kan bli drabbad av vattnet som den blev 2004.

Ny gång- och cykelväg runt Prostsjön. Kan användas som bilväg så inte Ljusevekaområdet blir avskuret som skedde 2004.

Gatunivån har höjts på Pilgatan vid Åbroparken

Avloppssystemet har byggts om och kan stängas av från resten av nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista