Jönköping

Frias för armbrott

Den undersköterska som åtalats för att ha brutit armen på en demenssjuk man frias. Rätten menar att man inte kan styrka att hon varit oaktsam.

Det var när man skulle klä på en 79-årig demenssjuk man som hans arm bröts. Åklagare menade att det var undersköterskans fel eftersom hon varit oaktsam och därför åtalades kvinnan.

Själv har hon hela tiden nekat till att hon gjort sig skyldig till vållande av kroppskada.

Och i dag frias kvinnan av Jönköpings tingsrätt.

De konstaterar att mannens arm brutits när han blivit påklädd, men kan inte styrka att kvinnan varit oaktsam. Dessutom kan man inte utesluta att mannen skulle kunna lida av benskörhet och därför frias nu alltså kvinnan.

Det var i september 2008 som den 56-åriga undersköterskan, tillsammans med en yngre kollega på äldreboendet skulle byta kläder på den gamle mannen, som var demenssjuk och satt i rullstol.

Men dom båda undersköterskorna ger helt olika versioner om hur det gick till när mannens arm bröts.

Enligt den åtalade undersköterskan så gjorde hon inget annat än att lyfta mannens arm försiktigt för att hjälpa honom på med skjortan.

Men enligt hennes kollega så började kvinnan stretcha mannens arm för att mjuka upp hans stela leder innan påklädningen

Och trots att både kollegan och mannen själv sa åt henne att sluta, så fortsatte kvinann och böjde mannens arm så långt bak att det plötsligt smällde till och armen bröts.

Och den berättelsen stöds också av rättsläkarens intyg.

Men tingsrätten friar alltså trots det kvinnan.

SR Jönköping
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".