1 av 4
Rätten får i dag se videoförhör med 13-åringen. Hon orkar inte finnas på plats under rättegången. Foto: Jessica Sonelius/SR
2 av 4
3 av 4
Foto: Jessica Sonelius/SR
4 av 4

Ord står mot ord i våldtäktsrättegång

Historierna går isär i rättegången om den misstänkta gruppvåldtäkten på Råslätt i höstas.
Pojkarna säger att den 13-åriga flickan var med på att ha samlag.
Flickan säger att hon blev tvingad.

När rättegången började i morse så var det utan den 13-åriga flickan. Rätten fick istället ta del av hennes berättelse via videoinspelade förhör.
- Hon mår inte tillräckligt bra, säger kammaråklagare Anna Mårtensson till Nyheterna.

På plats i sal åtta fanns däremot dom båda åtalade pojkarna, 16 och 17 år unga, mörkklädda och allvarliga. Och deras inställning är klar.
- Min klient förnekar. Hans inställning är att samlaget var frivilligt, att båda parter var med på det, säger advokat Fredrik Lager företräder 16-åringen.

Den 13-åriga flickan sa till sin mamma att hon skulle vara ute en kvart och gick till Råslätts bandplan för att prata med pojkarna som kommit med buss från Jönköping. Men istället för att prata så hade killarna en efter en samlag med flickan på läktaren bredvid planen.

Ett rättsintyg talar om att flickan hade blåmärken efter händelsen. Och även om hon väntade en tid med att peka ut killarna eftersom hon kände sig hotad av dem, så anser kammaråklagare Anna Mårtensson att det är helt klart att killarna är skyldiga till grov våldtäkt mot barn.
- Här har alla tre pojkarna medgivit samlag. Att hon frivilligt skulle ha samlag med dem vid en på läktaren på en bandyplan är osannolikt.

Den tredje pojken som är misstänkt för våldtäkt var under femton år vid tillfället och är därför inte straffmyndig. De åtalade pojkarna krävs nu på 180 000 i skadestånd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".