1 av 2
Efter invallningarna tvingas nu räddningstjänsten pumpa ledningar i Värnamo för att förhindra översvämningar. Foto: David Svanberg / SR
2 av 2
Mona Bengtsson i Ljuseveka i Värnamo har plockat undan i källaren. Foto: David Svanberg / SR
värnamo

Ledningar pumpas vid Lagan

Risken för att det ska bli problem med översvämningar i Värnamo är fortfarande mycket stor och räddningstjäsnten får nu pumpa dagvattenledningar för att inte hus ska översvämmas.

I början av förra veckan började vattnet i Lagan stiga och just nu stiger Lagan med drygt 1 centimeter i timmen och förberedelserna för att hindra att vatten tränger in i fastigheter pågår nu för fullt.

Det finns ju fortfarande en stor risk för översvämning inpå nästa vecka, säger räddningschefen Anders Nyberg under söndagens presskonferens.

Det som pågår under söndagen är pumpning av dagvattenledningar som man stängt av mot Lagan för att inte vattnet som stiger i ån ska tränga tillbaka

Hur mycket vattnet kommer att stiga är fortfarande oklart, men mycket talar för att kulmen kommer att nås i mitten av nästa vecka. Fortfarande återstår 1,5 meter innan man är uppe på samma nivå som sommaren 2004 då översvämningran skapdade stora problem.

 Om dom värsta prognoserna slår in kan det bli mer vatten nu det var då och Mona Bengtssom som har sitt hus precis vid Laganm har förberett sig för det värsta.

- Man får försöka förbereda sig och hålla undan i källaren och sedan så... ja, vad ska man göra mer, säger Mona Bengtsson.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".