1 av 2
Gabriella Ibrahim intervjuas av Shuquri Sejdijaj, SR International
2 av 2
Jönköping

Unga ska få unga att rösta

På Råslätt i Jönköping bor 300 förstagångsväljare. Nu drar sportklubben igång ett projekt för att få dem att gå och rösta.

– Röstar man inte så kan man ju inte klaga på någonting, säger Gabriella Ibrahim som själv är förstagångsväljare. Hon är med i styrgruppen för projektet.

Det är Råslätts Sportklubb som driver projektet för att få fler unga att rösta i valet i höst. Föreningen som är den största i området, har länge engagerat sig i samhället. Att sportklubben basar för projektet gjorde att allmänna arvsfonden nu gått in med ekonomisk hjälp. Det handlar om ett ovanligt projekt säger Johan Rajala som nu är anställd på halvtid.

– Det här har ju inte gjorts tidigare så vi vet ju inte hur det blir, säger Johan Rajala. 

På området Råslätt bor det ungefär 5000 personer varav nästan 300 är förstagångsväljare. Nästan varannan invånare född i ett annat land än Sverige och valdeltagandet i förra valet var lägre än snittet för Jönköpings kommun. 66 procent på Råslätt gick och röstade i kommunvalet jämfört med 82 procent i Jönköping som helhet.

– Kunskapen om hur det går till att rösta kanske saknas och det kanske kan vara ett hinder för unga att gå och rösta. Därför ska vi låta ungdomar gå och provrösta, säger Johan Rajala.

I styrgruppen för projektet finns fyra ungdomar och tre vuxna som arbetar hårt med att ta reda på hur ungdomarna på Råslätt tänker kring röstande och politik. Gabriella Ibrahim är både tränare i Råslätts Sportklubb och fritidsassistent.

– Jag är själv 20 år och jag tror att jag kan locka unga i min egen ålder att gå och rösta, säger Gabriella Ibrahim.

i samarbete med
Shuquri Sejdijaj
SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".