Fler väktare än poliser i länet

Det finns fler väktare än poliser i Jönköpings län. På fyra år har till exempel bevakningsföretaget Securitas fördubblat sin omsättning, och Securitas ser en ökning på 5-10 procent per år framöver.
Det är goda tider för vaktbolagen i Jönköpings län, här finns ungefär 550 väktare, men bara totalt 450 poliser. Väktarna blir stadigt fler, medan antalet poliser sjunker. Hans Axelsson, som är platschef på Securitas i Jönköping, tror att ökningen beror på att vi känner oss otryggare. En stor del av Securitas ökning är bevakning av idustriområden, där väktare kör runt och ser till att ingen obehörig rör sig i området. Hans Axelsson tycker samtidigt att det behövs fler poliser också, eftersom det bästa är när privata och offentliga intressen kan samverka. På den punkten får han medhåll av Christer Fjordevik, ordförande för polisstyrelsen i Jönköpings län. Men Fjordevik önskar ändå att polismyndigheten hade haft resurser att anställa fler. - Det är en grundläggande statlig uppgift att upprätthålla lag och ordning, säger han till Nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista