Brandingenjörerna Clas Lövgren och Samuel Nyström

Nu försvinner räddningstjänstens brandsyn

Från och med i år ska fastighetsägare själva få ta större ansvar för brandsynen i sina hus och så ska man redovisa till räddningsstjänsten vilket brandskydd man har.

Förändringen beror på en nya lag som kom vid årskiftet. Enligt lagen kommer kravet på brandskyddet att vara det samma. Det är ansvaret som förändras för fastighetsägarna. Dert ökar markant. men det Gäller inte om fastighetsägare som äger bostäder eller kontor utan det hanldar till exempel om dom som har industrilokaler, hotell, vårdinrättningar osv.
Fastighetsägarna kommer i fortsättningen att på en blankett från Räddningstjänsten där det regelbundet får redovisa hur brandskyddet i fastigheterna ser ut. Som en deklaration kan man säga Och för att klaraav att fylla i den här här kommer omkring 1000 fastighetsägare bara i Jönköpings kommun med omnejd att under våren få utbildning av Räddningstjänsten.

Men det är inte så att ansvaret släpps vind för våg till fastighetsägarna . Också i fortsättningen kommmer Räddningstjänsten att ha ansvar för tillsynen och man kommer att göra stickprovskontroller. Och enligt Samuel Nyström kommer lagförändringen innebära ett säkrare brandskydd i fastigheter i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".