SMS-meddelanden kan fälla rånare

Ett flitigt pratande och SMS-ande i mobiltelefoner och en tappad registreringsskylt kan fälla de tre män som åtalats för det brutala rånet mot August Petterssons guldsmedsbutik i Gislaved. När rättegången startade i Värnamo i dag handlade det mycket om just telefontrafiken mellan de misstänkta:

Förövarna gick brutalt tillväga vid rånet i oktober. Personal och kunder tvingades ned på golvet, hotades med yxa och pistolattrapp och en anställd misshandlades.

Bytet blev klockor och smycken för mer än 850.000 kronor. Och det mesta är fortfarande borta. Men de tre män som misstänks fanns på plats i tingsrätten i Värnamo i dag.

Den 25-åring som väntade i flyktbilen utanför butiken, erkände medhjälp till rån, medan de båda andra nekade till allt. Men kammaråklagare Jan Andersson har många trumf på hand. Under en hel timme i förmiddags läste han högt ur telefonbolagens samtalslistor, som visade att trion pratat och SMS:at väldigt flitigt med sina mobiltelefoner före och efter rånet. 

Tack vare listorna kunde han också beskriva hur två av de misstänkta kört till Umeå, hyrt en bil där, plockat upp den tredje rånaren i Jönköping, stulit registreringsskyltar på en bil i Värnamo och sedan kört till Gislaved och falskskyltat hyrbilen inför rånet. Men rånarna var slarviga - en av de stulna skyltarna lossnade och tack vare vittnen så kunde bilen spåras till en av männen för han hade hyrt den i sitt eget namn. Rättegången fortsätter i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".