Foto: Hasse Holmberg/PrB

Farliga vägar avslöjas med nytt betygsystem

Med hjälp av ett nytt betygssystem ska trafikanterna snart kunna välja en säkrare väg och på så sätt lindra skadorna om olyckan är framme. Det är Motormännen som snart ska presentera vilka vägar som är säkra och farliga.

Inom några veckor så kommer bilistorganisationen Motormännens riksförbund att presentera farliga och säkra vägar i Sverige. På sikt ska bilisterna med hjälp av vägskyltningen se vilken väg som anses vara säkrare att köra på än andra. Säkra vägar får fyra stjärnor och riktigt farliga får ingen stjärna alls. Motormännen vill att Vägverket sätter upp skyltarna med stjärnorna, men det finns det inget beslut på än.

Totalt har Motormännen granskat över 120 mil väg och i Jönköpings län har man granskat bland annat E4 och riksväg 40.

Väggranskningen sträcker sig även utanför Sveriges gränser. Det finns en europpeisk organisation som heter Eurorap. Den drivs av motororganisationer och myndigheter över hela Europa och i Sverige deltar motormännen och Vägverket. Flera länder, bland annat Spanien och England, har satt säkerhetsbetyg på sina vägar och nu är det alltså Sveriges tur. Man använder sig alltså av ett väl beprövat system där man bland annat ser hur många olyckor som inträffat på vägsträckan, men också hur vägen är utformad och i vilket skick den är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".