Värnamo

Rekordsatsning på Gamla Gummifabriken

Värnamo satsar nu 315 miljoner på att bygga om Gamla Gummifabriken till kulturell mötesplats. Det är den enskilt största investeringen i Värnamos historia.

Värnamos största investering någonsin på 315 miljoner blir Gamla Gummifabriken, som byggs om för högskoleutbildning, näringslivet och kulturlivet.

-Det är jätteviktigt för att få en tillväxtsfrämjande faktor i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson (C).

Största investeringen någonsin
Dubbelt så många högskoleplatser som idag och plats för tre gånger så många nya företag på företagsfabriken hos Värnamo näringsliv, blir det i den första etappen. Sen tillkommer plats för bland annat restaurang, konsertsal och bibliotek.

2014 ska hela ombygget av Gamla Gummmifabriken vara klart. Kostnaden beräknas till 315 miljoner, och det är dubbelt så mycket som Värnamo kommun samtliga investeringar under ett år -mellan 150 och 170 miljoner brukar finnas i Värnamo kommuns budget varje år.

Väcker diskussion
Den här gången har också en beräknad preliminär driftskostnad presenterats för Gamla Gummifabriken: 22 miljoner om året när allt är färdigbyggt.

Och även om storinvesteringen väckte diskussion, så har driftskostnaden skapat ännu större debatt.

-Det har ju varit en ständig fråga, som diskuterats intensivt. Å andra sidan har vi ingen egentlig bild över hur det ser ut 2015, utan det här är en mycket preliminär budget, säger Hans-Göran Johansson.

Kommunstyrelsen enig i frågan
Idag tog dock en enig kommunstyrelse beslutet att i en första etapp satsa 145 miljoner. Och Hans-Göran Johansson förväntar sig diskussion i kommunfullmäktige på torsdag:

-Det är väl det som är det fina med demokratiska försmalingar - att det blir diskussioner. Men i kommunstyrelsen har ju alliansen och oppositionen varit enig, säger han.

Reporter
Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista