Brinellgymnasiet

Välkomnar JO-besked

Justitieombudsmannen, JO, säger att Brinellgymnasiet inte bryter mot lagen när de vill drogtesta eleverna. Beskedet välkomnas av skolledningen

På måndagen kom justitieombudsmannens beslut när det gäller drogtesterna på Brinellgymnasiet i Nässjö. Och JO anser att testerna är frivilliga och att Nässjö kommun därmed inte bryter mot lagen när de tester eleverna.

Kan upplevas tvingande
Testerna startades förra året och görs slumpvis på elever som lämnar sitt godkännande. De infördes för att få ner drogerna på skolan.

Men skolinspektionen har varit skarpt kritisk och menat att eleverna kan känna sig tvingade att gå med på tester. I så fall bryter testerna mot grundlagen enligt skolinspektionen. Även en privatperson har reagerat starkt och gjorde en JO-anmälan.

Glädjande besked
Men enligt JO så gör rutinerna kring testerna det möjligt för eleven att själv bestämma, och därmed bryter inte kommunen mot grundlagen.

Och för Jan Andersson, gymnasiechef på Brinellgymnasiet var det att glädjande besked.

-Det visar att vårt arbete här har stöd från andra, och det känns jättebra, säger han.

Motarbeta ökat droganvändande
Och Leif Ternstedt (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nässjö tycker också att det känns bra.

-Det betyder att vi fortsätter i den anda vi har börjat. Jag tror att det här är ett sätt att möta det ökade droganvändandet och drogtillgången i samhället.

Och gymnasiechefen Jan Andersson hoppas att fler elever ska delta i drogtesterna nu när JO bedömt att de är lagliga.

-Den här debatten har gjort att vi inte fått den uppslutning från eleverna som vi hade hoppats på. Men det här beslutet gör nog att fler elever går med i det här projektet, säger Jan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista