Brinellgymnasiet

Skolinspektionen ger efter för drogtester

Skolinspektionen, som varit skarpt kritisk till drogtester på Brinellgymnasiet, ger nu upp kampen mot Nässjö kommun.

Skolinspektionen har varit skarpt kritisk mot kommunens slumpvisa drogtester på Brinellgymnasiets elever. Men igår kom ett beslut från Justitieombudsmannen som anser att testerna är lagliga.

-Nu sätter vi punkt i detta ärende. Det känns naturligt att göra nu när två tillsynsmyndigheter kommit fram till olika ställningstaganden, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen.

Olika uppfattning
Skolinspektionen anser att de drogtester som görs på eleverna på Brinellgymnasiet inte är frivilliga - och att de därmed bryter mot grundlagen. Men Justitieombudsmannen anser att eleverna verkligen får chans att själva avgöra om dom vill vara med och testa sig eller inte, och att kommunen därmed följer lagen.

Skapar förvirring
Skolinspektionen väljer i och med det alltså att avsluta ärendet kring Brinellgymnasiet, men man lämnar inte frågan. Fler skolor runt om i landet funderar på att införa tester för att förebygga droger bland eleverna. Och för alla dessa skolor råder ett otydligt läge för tillfället.

-När två tillsynsmyndigeheter kommit fram till olika beslut så är det utifrån skolornas aspekt viktigt att rättsläget blir klargjort från lagstiftarens sida, säger Ann-Marie Begler.

Och på Skolinspektionen kommer man nu föra diskussioner kring det här och kanske gå vidare för att få till en tydligare lag.

Reporter
Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista