Svårare bli sjukskriven efter tuffare regler

Kampen för att få ner sjukskrivningarna har gjort att försäkringskassan har blivit betydligt tuffare med att sjukskriva personer. Men det här gör att många personer hamnar i kläm.

Hans Söderhorn är ombudsman på Träfacket på Höglandet och han tycker att Försäkringskassan har blivit allt för tuff, något som allt fler medlemmar har fått erfara.

Hans Söderhorn på Träfacket i Nässjö har just nu flera fall där medlemmar säger sig vara sjuka men som har fått olika besked av olika läkare. Den läkare som dom först går till, den så kallade behandlande läkaren, menar att personen i fråga är sjuk och därmed bör sjukskrivas.

När sen Försäkringskassan ska betala ut pengarna så vill dom först försäkra sig om att personen verkligen är så sjuk så att han eller hon inte längre kan jobba. Till sin hjälp har dom då en egen läkare, en försäkringsläkare. Det har då blivit allt vanligare att försäkringsläkaren gör en helt annan bedömning än den förste läkaren och därmed så betalar Försäkringskassan inte ut några pengar.

Elisabeth Hamilton som är direktör på Försäkringskassan i länet medger att man har blivit tuffare och det har man blivit eftersom man under hösten har fått nya rekommendationer från Riksförsäkringsverket om att ställa högre krav för att bevilja en sjukskrivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista