Speedway

Skatteverket hårdgranskar klubbarna

Elitserieklubbarna i speedway granskas nu hårt av Skatteverket. Granskningen har lett till att upptaxeringar med flera hundra tusen.

-Egentligen ser jag det som positivt att vi får påhälsning, för det är en djungel som inte ens våra revisorer klarar av. Och Skatteverket har inte kunnat ge oss klara besked om vad som gäller, säger Joakim Olsson, vd för Gislavedsklubben Lejonen.

Lejonen speedway är en av de elitserieklubbar som redan haft påhälsning av Skatteverket. 32 pärmar med kvitton och olika ekonomiska redovisningar plockade man med sig för granskning.

En granskning som innebar att man bland annat fick påbackning när det gäller redovisningen av avdrag för resor till de utländska förarna och även "sign on bonus" till förare. I Lejonens fall handlade bonusen inte om pengar utan om motorer till speedway-cyklar.

-Vi anser att motorn är ett arbetsredskap, men Skatteverket menar att det ska betraktas som lön, säger Joakim Olsson.

Men framför allt är det den så kallade artistskatten till utländska förare som ställer till med bekymmer för klubbarna.

Felaktiga sponsorspengar
I Lejonens fall handlar det om utgifter på drygt 35 000 kronor för de här skattetilläggen och vilket förvisso inte innebär så mycket för klubben. Men även kontrakt mellan sponsorer och vissa speedwayförare har granskats och där nu Skatteverket hittat felaktigheter.

Det gäller bland annat Lejonens förare Nicki Pedersen som sponsras av Axellent och där Skatteverket nyligen beslutade att företaget ska betala ett antal hundra tusen kronor i artistskatt eftersom dom anser att sponsorpengarna delvis avser verksamhet inför publik, vilket ska beskattas.

Även Elit Vetlanda
Detsamma har nu drabbat Elitfönster i Vetlanda som sponsrar Jason Crump och Rune Holta i Elit Vetlanda. Skatteverket gör samma bedömning i deras fall och har därmed ålagt dom att betala 450 000 kr i utebliven artistskatt.

I båda fallen har förarna och företagen gemensamt betalat in pengarna men Elitfönster i Vetlanda vill få det här fallet prövat i Förvaltningsdomstol. Företaget anser att det här inte är rätt utan en godtycklig tolkning av Skatteverket.

Och fler företag, däribland Nicki Pedersens sponsor, avvaktar nu hur Elitfönster gör för att eventuellt ställa sig bakom den här överklagan.

Mattias Sundler

mattias.sundler@sr.se
036-215 66 68

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista