Försäkringskassan i länet är hårdast i landet

Försäkringskassan i Jönköpings län är hårdast i landet när det gäller sjukskrivningar. Statistik från andra halvåret förra året visar att nästan 200 personer i Jönköpings län fick indragen eller nedsatt sjukpenning.

Statistik från andra halvåret 2003 visar att 177 personer i Jönköpings län fick indragen eller nedsatt sjukpenning Det kan jämföras med Dalarnas län som är nästa lika stort som vårt län, men där bara sju personer blev av med sin sjukpenning.

Även i jämförelse med andra län så är vi utan tvekan det län där förhållandevis flest personer blev av eller fick nedsatt sjukpenning. Jönköpings siffror gläder förmodligen Riksförsäkringsverkets generaldirektör som i höstas gick ut och bad landets försäkringskassor att ha en mer distinkt hållning när det gäller att betala ut sjukpenning.

Elisabeth Hamilton, direktör på Försäkringskassan i Jönköpings län, talar om en attittydförändring, det har alltså varit för lätt att bli sjukskriven tidigare. Men den här förändringen uppskattas inte av alla dom som har blivit av med sin sjukpenning, många väljer att överklaga försäkringskassans beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".