Medicin ökar i länet i strid mot specialisternas råd

Användningen av det nya och dyra blodfettssänkande medlet Crestor ökar i Jönköpings län månad efter månad. Och detta trots att man inte kunnat visa att det minskar hjärt- och kärlsjukdomar, och att en lång rad hjärtspecialister anser att Crestor inte bör användas för behandling av höga blodfetter.

Crestor är ett utmärkt läkemedel om man vill sänka blodfetterna. Men tillverkaren Astra har inte kunnat visa att det sänker sjuklighet eller dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar. Och därför anser både en rad specialister på hjärt - och kärlsjukdomar och ordförandena i landets läkemedelskommittéer att Crestor inte bör användas för behandling av höga blodfetter. Istället rekommenderar man tabletten Simvastatin som i studier visat sig ha effekt. En dos på 100 tabletter Simvastatin kostar också bara 157 kronor mot 854 kronor för Crestor, alltså mer än fem gånger så mycket.

Men ändå ökar alltså förskrivningen av Crestor i länet, trots landstingets ambitioner att minska läkemedelskostnaderna. Och en anledning är den massiva marknadsföring  som tillverkaren AstraZeneca lägger ner.

Än så länge är inte kostnaderna för Crestor i länet alarmerande. Men Sven-Olof Lindahl är rädd för att vi ännu bara sett början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".