Ju längre tid på BB- desto större risk för infektioner

Desto längre barn stannar på BB - ju fler bakterier som kan orsaka infektioner får barnen. I genomsnitt hade 44 procent av alla barn på BB-avdelningarna i länet bakterierna under förra året.

Stafylokocken aureus är en hudbakterie som kan leda till att sår infekteras. Just när det gäller nyfödda så är det stället där navelsträngen som kan infekteras.

Nu har det alltså visat sig att ju längre tid nyfödda barn stannar kvar på BB, desto fler såna här bakterier har do. I genomsnitt hade 44 procent av barnen i länet bakterierna 2003, medan bara 22 procent av mammorna och mellan 20 och 30 procent av personalen.

Sen drygt ett år tillbaka finns en grupp på BB-avdelningarna i Eksjö, Värnamo och Jönköping som jobbar just mot den här smittspridningen. Kristin Samuelsson är barnmorska i Värnamo och med i gruppen. Hon säger att det är väldigt viktigt att tvätta händerna, men också att mammor själva till stor det tar hand om sina barn på BB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".