1 av 2
Kravet på 35-timmars arbetsvecka från Jönköpings miljöpartister klubbades igenom av kongressen. Foto: SCANPIX
2 av 2
JÖNKÖPING/UPPSALA

Ja till 35-timmarsvecka

Sent i går kväll - efter flera timmars beslutfattande - klubbade Miljöpartiets kongress igenom 35-timmars arbetsvecka. Frågan om sänkt arbetstid har drivits av Jönköpings miljöpartister.

Sent i går kväll fattades beslutet om att kravet på 35-timmars arbetsvecka ska ingå i Miljöpartiets valmanifest. 
 - Jag tror det är väldigt realistiskt, det ligger väldigt rätt i tiden. Vi ska göra massor av saker hela tiden och det är inte hållbart, säger Magnus Berndtzon, talesman för Miljöpartiet i Jönköping.

Det är Miljöpartiet i Jönköping som drivit på i frågan och på kongressen i Uppsala kördes partistyrelsen över. Partiets språkrör Peter Eriksson är frågande till hur det hela ska finansieras.
- Jag ar ingen lösning i dag. Men å andra sidan är många arbetslösa så jag tror vi kommer få se andra effekter av det hela, säger Magnus Berndtzon.

Att punkten nu ska ingå i valmanifestet är en seger för Jönköpings miljöpartister.
- Det här gör att vi orkar fortsätta jobba. Vi gör detta på ideell tid och visst känns det skönt att få igenom något man jobbar för.

Magnus Berndtzon tycker det är svårt att säga när förslaget kan vara genomfört.
- Det handlar om valet, sedan förhandlingar med de andra partierna. Vikigtast är att vi fått in det i valmanifestet och att det är förankrat i hela miljöpartiet.

Frågan om sex timmars arbetsdag, som miljöpartsterna i Jönköping också drivit, behandlades aldrig i kongressen. Men gruppen från Jönköping ser beslutet om 35-timmarsvecka som ett första skede och tänker fortsätta arbeta för ytterligare arbetstidssänkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista