Psykvården ska granskas

Efter flera anmälningar om självmord, felmedicinering, kränkande behandling och för tidiga utskrivningar, så kommer nu psykiatriska kliniken på Ryhov i Jönköping granskas av Socialstyrelsen.
Det är 11 anmälningar mot psykiatriska kliniken på Ryhov från 2001 som Socialstyrelsen ska granska närmare. En del anmälningar om t ex felmedicinering och felaktig tvångsvård har chefsöverläkaren på kliniken självt gjort, men de flesta anmälningarna har kommit från arga, ledsna och uppgivna patienter och anhöriga. I tre av fallen har patienterna tagit livet av sig under permission eller efter att ha skrivits ut. Flera patienter kritiserar en läkare på Ryhov för sitt sätt att bemöta patienter med missbruksproblem. De ''straffas kollektivt'' om någon lämnar ett positivt drogtest under vårdtiden, skriver patienterna. Några patienter ska också ha tvångsvårdats utan lagligt stöd, andra borde ha tvångsvårdats anser anhöriga, istället för att släppas ut igen bara nån vecka efter de kom dit i väldigt dåligt skick. En anmälan handlar om stora överbeläggningar som gör att deprimerade patienter hamnar bland missbrukare, psykiskt sjuka läggs in på medicinkliniken och många får inte plats alls. I nästa vecka ska Socialstyrelsen i nästa vecka ska göra ett besök på psykiatriska kliniken för att noggrannt gå igenom journaler och tala med personalen, säger Björn Forsberg, chef för Socialstyrelsens enhet i Jönköping till Nyheterna. Socialstyrelsens utlåtande om anmälningarna mot psykiatriska kliniken väntas bli klart tidigast i mars.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista