VÄrnamo

Avstängd elev får upprättelse

Finnvedens gymnasium i Värnamo har fått bakläxa efter att ha stängt av en särskoleelev från undervisningen efter att han gjort inbrott och stulit från skolan. Nu får eleven börja igen och kan ta studenten om några veckor.

Det var efter att den 18-årige gymnasiesäskoleeleven vid flera tillfällen gjort inbrott och stulit bland annat datorer för över 100 000 kronor på sin skola som Barn- och Utbildningsnämnden i Värnamo stängde av eleven för resten av terminen. Eleven skulle alltså inte kunna ta sin studentexamen i vår.

Även om gymnasiechefen inte tänker gå emot domen så tycker han fortfarande att eleven borde vara avstängd.  

– Om det hade varit på en arbetsplats hade han fått sparken. Det är inte en bra förebild för eleverna här, säger gymnasiechefen Bernt Ralfnert.

Domstolen säger att det givetvis är allvarligt att värnamoeleven gjort inbrott och stulit, men att det inte har varit riktat mot andra elever och därför inte kan anses ha en skadlig inverkan på dem.

Förvaltningsrätten säger att det är en ytterst ingripande åtgärd att neka en elev undervisning under en hel termin och beslutar nu att eleven ska få gå tillbaks till skolan. Och därmed kan värnamoeleven alltså ta studenten i vår.