Ris och ros för infrastrukurplan

Nu har regeringen presenterat hur deras stora satsning på vägar och järnvägar ska se ut.
Det här är en satsning som i länet både får ris och ros.
Den planerade ombyggnaden av riksväg 33 mellan Nässjö och Eksjö blir inte av, något som bland andra Nässjös kommunalråd Greger Phalén upprörs över.

Trots att regeringen nu förslår en väg- och järnvägssatsing på sammanlagt 373 miljarder kronor fram till 2015 får alltså ändå inte alla projekt plats i planen.
Ombyggnaden av riksväg 33 mellan Nässjö och Eksjö är alltså ett av dem.
Med i paketet finns också ytterligare 50 miljoner som ska satsas på de någon mindre vägarna i länet och många projekt kan nu komma igång tidigare än planerat.
Bland de projekten i länet som nu kan komma igång lite tidigare finns bland annat en ombyggnad av vägen mellan Gnosjö och Anderstorp samt en förbifart vid Gislaved.
Bland de större satsningarna i länet finns en ombyggnad av riksväg 40 förbi Haga industriområde i Jönköping, en sträcka som länge varit en riktig flaskhals.
Hela riksväg 40 mellan Jönköping och Göteborg ska nu vara ombyggd till 2011.
I satsningen på järnvägar finns planer på en utbyggnad till Landvetter flygplats till 2013, en satsning som i sin förlängning kan leda till en höghastighetsjärnväg mellan Göteborg och Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".