Svagt kulturliv bakom tandläkarbrist i Gnosjö?

På folktandvården i Gnosjö finns inte ens hälften så många tandläkare som det ska finnas.
En som märker av bristen är Gnosjöbon Joakim Bengtsson. Det var längesen han var hos tandläkarn.
- Det var innan jag flyttade till Gnosjö, för tolv år sedan. Senast jag ringde till dem, i höstas, sa de att jag fortfarande inte finns med i deras rulle.

Två och en halv tjänster är tillsatt. Tre tandläkare fattas i Gnosjö.
Enligt Ingemar Voss, som är klinikchef på folktandvården, kan de inte göra annat än placera folk på kölistan. Hur lång den kölistan nu är kan de inte säga.
- Jag vill inte gärna gå till grannkommunen för att kolla mina tänder. Min sambo gör det nu och hon tjatar på att jag måste kolla mina tänder, säger Joakim Bengtsson.
Lill-Kari Wendt är klinikchef på munhälsan vid Jönköpings Läns Landsting och hon kan bara spekulera i vad det kan bero på att det är så svårt att locka tandläkare till just Gnosjö.
- Man kan ju se att det som är honnörsord för det som kännetecknar Gnosjöandan - flit, fattigdom, frikyrklighet och entreprenörskap - kanske inte är så lockande för en ung och välutbildad person.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".