Värnamo

Prolympia lägger ner skola

Över hundra elever i Värnamo har snart inte någon skola att gå till. I förmiddags kom beskedet att friskolan Prolympia lägger ner till sommaren.

Det innebär att Värnamo kommun nu helt plötsligt måste ordna fram platser till dom berörda eleverna. Och anledningen till att man lägger ner är att skolan helt enkelt inte är tillräckligt lönsam.

– Vi har egentligen aldrig nått upp till den nivån att verksamheten ekonomiskt gårr att försvara. Nu såg vi också att kvalitén riskerar att bli lidande och det kan vi inte acceptera, säger Prolympias ägare Rune Tedfors.

För att Prolympia skulle kunna gå runt hade man behövt fylla tre klasser i varje årskurs mellan 6:an och 9:an - och så många elever har man aldrig lyckats locka till sig. Tvärtom har intresset för Prolympia dalat för varje år som gått. När man nu såg att man knappt fick ihop till en klass med nya sexor till hösten så fattade man beslutet om att lägga ner.

Det innebär att dom ca 20 anställda på Prolympia nu varslas från sina jobb och att runt 130 elever nu står utan skola.

– Jag som ansvarig är så klart ledsen, vi tycker att vi har en bra verksamhet, säger Jimmie Nilsson, rektor på Prolympia i Värnamo.

Så hur är stämningen på prolympia idag?

– Dämpad, såklart, säger han.

Nu landar alltså Prolympias elever i knät på Värnamo kommun som alltså måstehitta en lösning redan till hösten, det säger Jan Holmqvist är barn- och utbildningschef i Värnamo

Som en tillfällig lösning kan kommunen alltså tänka sig att driva skolan vidare i ett år, men hur det kommer bli efter det kan inte Jan Holmqvist säga i nuläget.