Hånger

Polisen misstänker: Kvinna beställde barnmord

Den man som 2003 dömdes för att ha mördat sin tre-åriga flicka har för första gången erkänt att det var han som dödade flickan. Nu har polisen häktat mannens före detta fru för anstiftan till mordet på den flickan.

Sju år efter det uppmärksammade mordet på en treårig flicka i Hånger utanför Värnamo tar nu fallet en ny vändning.

En 30-årig kvinna från Höglandet har häktats misstänkt för anstiftan till ett sju år gammalt mord. Det handlar om mordet på en treårig flicka i Hånger sommaren 2003.

Erkände nyligen
Pappan hävdade att hans treåriga dotter hade drunknat i samband med en svamputflykt. Men utredningen visade istället att pappan slagit ihjäl flickan innan han dumpade henne i en å.

Fram tills nu har pappan nekat, men nyligen tog han själv kontakt med polisen och berättade att han dödat flickan och att han gjorde det på uppmaning från kvinnan han levde med.

Idag häktades hon på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till mord.

– Hon förnekar och tillbakavisar allt, säger hennes advokat Toni Radtke

Hur tog hon emot beskedet att hon häktas för detta?

– Hon blev naturligtvis otroligt chockad. Efter sju år kommer detta på henne, säger Toni Radtke.

Att kvinnan nu är häktad tycks inte förvåna någon som var med under rättegången mot pappan. Redan då fanns det mycket som pekade på att hon försökt påverka honom för att döda flickan. Hon var också häktad under en tid, som bevis fanns bland annat vad hon skrivit i sin dagbok.

"Det otäcka är att jag hade lika gärna kunnat vara med honom och göra det för jag var honom hela lördagen mentalt och kände precis vad han kände. Han är överlycklig nu över att hon är död." 

- Utdrag ur den häktade kvinnans dagbok

Häktad tidigare
Kvinnan som nu är häktad dömdes så sent som för två år sedan för grov misshandel efter att ha knivhuggit sin dåvarande sambo. Nu utreds hon återigen för ett mycket allvarligt brott.

Stefan Edwardson är den åklagare som drev fallet mot pappan 2003 och det är också han som nu leder utredningen mot den 30-åriga kvinnan från Höglande

– Målet berörde mig naturligtvis avsevärt, eftersom det innebar att en treårig flicka inte fick bli mer än just tre år, säger han.

Vad tänker du idag om fallet?

– Jag tänker att det var en katastrof och ett mycket allvarligt brott, därför kommer vi nu göra vårt yttersta för att komma så långt som möjligt i att bringa klarhet i detta, säger Stefan Edwardsson.