jönköping och värnamo

Skräckläkaren jobbade för landstinget

Uppdaterad 12:40
Läkaren felbehandlade 29 patienter i Norge, med dödsfall som följd. Den kvinnliga läkaren stoppades i Norge - men kunde fortsätta arbeta i både Jönköping och Värnamo.
- Hon har jobbat här, bekräftar landstingets personaldirektör Anders Liif, för Nyheterna.

Enligt Anders Liif ska man efter den mediala uppmärksamheten under söndagen nu utreda hur mycket den kvinnliga läkaren arbetat för landstinget i länet och om det finns några klagomål eller felbehandlingar.

- När man hör om det i radion och läser om det på nätet så blir man både förvånad och bekymrad, säger Anders Liif.

Redan på söndagen stod det klart att kvinnan arbetat vid Värnamo sjukhus, men det var oklart om hon även arbetat i Jönköping.

- Vi måste ju titta innehållsligt på det arbete som hon utfört och värdera det, säger Anders Liff som planerar ett krismöte med landstingsledningen under måndagen.

Läkaren har bland annat under sin tid i Norge lämnat en blödande patient på operationsbordet efter att blivit osams med en kollega. Patienten dog senare i en infektion.

Flera av läkarens höftledspatienter hade efter operationen olika benlängd, i vissa fall upp till fyra centimeters skillnad.

Läkarens felbehandlingar i Norge har hittills kostat den norska patientförsäkringen 13 miljoner kronor, enligt norska radion NRK, men det känner hennes svenske arbetsgivare inte till eftersom hon inte berättat det och sjukhuset i Sverige där den danska läkaren nu arbetar har endast gjort en begränsad kontroll av henne.

Informationen kommer i stället från den norska radion NRK som åkt till Sverige för att se hur läkaren jobbar här.

Den norska patientförsäkringen har fått in 42 anmälningar. Hittills har 29 patienter fått 13 miljoner kronor i ersättning.

- Livet efter operationen var förjävlig. Jag hoppas hon aldrig får jobba igen, sa en tidigare patient till den norska kanalen NRK redan 2005.

- Vår bedömning är att fallen är allvarliga, säger Öydis Ulriike Castberg, kommunikationschef vid Norsk patientskadeerstatning.

Efter 20 allvarliga anmälningar till den norska motsvarigheten till hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutade myndigheten att frånta läkaren hennes specialistkompetens i ortopedi och kirurgi, vilket innebar att hon inte längre fick operera.

Läkaren har arbetat på flera orter i Danmark, Norge och Sverige. I Sverige har hon enligt NRK utöver Jönköping och Värnamo också arbetat i Torsby och Hudiksvall.

Under den tiden anmäldes hon till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) sex gånger. Enligt NRK riktade nämnden allvarlig kritik mot henne vid ett av tillfällena.

Han tillägger att hon gjort ett bra jobb i Sverige.

David Svanberg / TT
david.svanberg@sr.se