Oron för massinvandring från nya EU-länder överdriven

Oron för massinvandring av arbetskraft när EU utvidgas är överdriven. Det tycker Linda Schön, som jobbar med att rekrytera arbetskraft från utlandet på arbetsförmedlingen.

Om drygt två månader blir tio nya länder medlemmar i EU, och den svenska regeringen funderar just nu på om man ska införa övergångsregler för invandrande arbetskraft i sambande med det. Idag räcker det med att ha ett jobb tio timmar i veckan för att få rätt till svenska barnbidrag eller socialbidrag till exempel, och regeringen vill öka antalet timmar som krävs. Men Linda Schön och hennes kolleger tror inte att det blir några problem. -Vi som jobbar med dom här sakerna vet hur svårt det kan vara att få hit folk, säger hon. -Det är också svårt att hitta arbetsgivare som vill anställa utländsk arbetskraft, så risken att systemet ska utnyttjas är liten, säger hon.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".