Hångermördaren lider av allvarlig psykisk störning

Den 24-årige man som mördade sin treåriga dotter i Hånger utanför Värnamo led av en allvarlig psykisk störning när han begick brottet.

Landets främsta rättspsykiatriska expertis har engagerats i det uppmärksammade fallet med den treåriga flickan som hittades drunknad efter en svamputflykt med pappan i augusti förra året.

Tingsrätten i Värnamo slog i höstas fast att pappan mördat flickan och  åklagaren yrkade på livstids fängelse, om den rättspsykiatriska undersökningen skulle visa att pappan var frisk. Och det var han, enligt den läkare som undersökte honom. Men fallet ansågs så ovanligt och komplicerat att det skickades vidare till socialstyrelsens rättsliga råd för bedömning.

Men inte heller där kunde man först avgöra hälsotillståndet, utan ytterligare en expert kopplades in. Det var socialstyrelsens vetenskapliga råd, professorn Anders Forsman i Göteborg. Och efter att ha fått hans syn på saken, så har nu socialstyrelsen kommit fram till att den 24-årige pappan led av en allvarlig psykisk störning när han mördade flickan och att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet eftersom han fortfarande är psykiskt störd. Det här beskedet i dag betyder att tingsrätten i Värnamo förmodligen kommer att döma mannen till vård istället för fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".