Jönköping

Snurrigt om flygplatspengar

Betalningarna till och från investerarna och konsulterna Paul Whelan och Carla Dodd som arbetar åt Jönköpings Flygplats har dragit ut på tiden.

Det var i slutet av förra året som Jönköpings kommun skrev avtal med de båda engelska konsulterna - som gick in både som delägare av flygplatsen och som anställda. Men sedan dess har det varit rörigt med betlaningarna - både till och från kommunen.

För 9,5 procent av aktierna skulle paret betala 380 000 kronor, men betalningen dröjde eftersom det italienska riskkapitalbolaget som de jobbade för likviderades och paret startade istället ett nytt, eget, engelskt bolag.

Nu finns dock pengarna på kommunens konto, men ända sedan årets början har kommunen i sin tur varit skyldiga konsulterna pengar. Summan är nu uppe i 800 000 kronor som inte har kunnat betalas ut på grund av att engelsmännen inte haft något svenskt skattekonto. Men nu ska de få sina pengar säger Peter Jutterström, som är moderat styrelseorförande för Jönköping Airport.

Det höga arvodet till konsulterna, 20 000 euro i månaden, har varit omdiskuterat. Totalt för det här året kommer de att kosta runt 2,3 miljoner kronor men det är pengar som Peter Jutterström hoppas få igen i form av mer flygtrafik och att fler bolag vill starta upp på Jönköpings Flygplats.