Foto: Bertil Ericson/PrB

Fyra från länet i Systembolagets muthärva

Härvan med mutor inom Systembolaget är en av de största någonsin i Sverige, och nu visar det sig att fyra personer i länet är delgivna misstanke om brott i den här härvan.

Utredningen om eventuella mutbrott inom Systembolaget är omgiven av sträng sekretess, och det är egentligen ingen som vill säga något. Åklagaren i Stockholm som utreder härvan, Ewa Nyhult säger i allafall till nyheterna att 97 personer inom systembolaget förhörs. Man vill ha svar på om dom tagit emot mutor eller om dom gjort sig skyldiga till det som kallas bestickning, nämligen om dom försökt muta andra.

Utredningen har pågått ett år nu, och några stycken anställda har förlorat sina jobb. Ett tiotal av dom knappt 100 i härvan är för tillfället arbetsbefriade, dom går hemma med full lön i väntan på att härvan rätts ut.

Och här i länet är alltså fyra personer delgivna misstanke om mutbrott. Om det rör sig om män eller kvinnor och var dom arbetar vill deras advokater inte säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".