Jönköping

Uppsagd kvinna stämmer idrottsförening

En kvinna från Huskvarna har stämt en idrottsförening i Jönköpings kommun. Kvinnan menar att hon blivit uppsagd utan anledning och att hon utsatts för förolämpning.

Kvinnan fick en tidsbegränsad anställning på föreningen förra året, och när den anställningen gick ut tidigare i våras förlängdes den med ytterligare ett år. Men bara några veckor senare fick kvinnan ett brev där klubben sa upp anställningen.

I brevet skriver föreningens ordförande att anledningen är att det under det senaste året försvunnit pengar från klubbkassan vid flera tillfällen. Och när det försvann en större summa i april riktades misstankarna mot kvinnan. Hur mycket pengar det rör sig om vill ordföranden i föreningen inte säga, men han säger till nyheterna att det är jobbigt att drabbas av detta som ideell förening. Föreningen har inte själva försökt utreda om det verkligen är den berörda kvinnan som tagit pengarna, säger han. Det har de inte resurser till. Men när misstankarna riktades mot kvinnan beslutade föreningen till att börja med att låta kvinnan stanna hemma från jobbet några dagar.

Enligt stämningsansökan kände sig kvinnan djupt kränkt av anklagelserna, och hon förnekar bestämt att hon tagit några pengar. Anklagelserna ledde till att kvinnan polisanmälde en person i klubben för förolämpning, och det var droppen enligt föreningens ordförande. Då var förtroendet för henne helt borta säger han, och kvinnan sas upp.

Föreningen har nu också polisanmält kvinnan för stölderna, samtidigt som kvinnan alltså stämt föreningen. Hon vill att tingsrätten ogiltigförklarar uppsägningen och hon vill ha ett skadestånd på 75.000 kronor.

Vi har sökt kvinnans advokat utan att lyckas nå honom.